Billeberga GIF · Borstahusens BK · FK Besa · Glumslövs FF

Halvtidsgenomgång: GIF, BBK, Häljarp, Glumslöv

Halvtidsgenomgångens med alla regionens lag är här. Vi har varit i kontakt med alla lag i regionen och pratat med spelare och ledare om varför det har gått så bra, eller dåligt, och vad framtiden har att erbjuda. Först ut är Billeberga, BBK, Häljarp och Glumslöv.

BILLEBERGA GIF

Billeberga har haft långt ifrån en idealisk säsong. Säsongen hade inte ens hunnit starta innan nyckelspelarna Eric Norén och Fredrik Stenberg blev långtidsskadade. Det gjorde att mittfältaren David Torell, som på förhand tänkt dra ner på närvaron i laget, fick hoppa in och ta större ansvar. Det dröjde till omgång fyra innan Billeberga tog sina första poäng och gjorde sina första mål. Men även efter det har det varit skralt med poängskörden. Fem poäng är allt Giffarna skramlat ihop. Med det parkerar man, givetvis, på jumboplats, sex poäng upp till Fram på kvalet. Det är dock ingen ny situation för Billeberga. För två år sen, som nykomlingar i sexan, parkerade man också på jumboplatsen med fem inspelade poäng när serien gick på sommarvila. En stark höst senare hade man säkrat kontraktet med en omgång att spara. Forwarden Johan Månsson fortsätter att imponera och har gjort nio mål för klubben.

Huvudtränare  – Martin ”Pucken” Olsson

Var division 5 tuffare än ni förväntade er? Poängskörden är inte alls den vi hade förväntat oss på förhand. Serien är tuff och det visste vi på förhand och för oss som nykomling har vi gått upp en och en halv-division, jag är helt övertygad om att division 5 västra är uppskattningsvis en halv division 4- och en halv division 5-serie. Då tar det lite längre tid för oss att anpassa oss efter det, men vi har definitivt kvalitéer att kunna hantera det.

I början fick ni inte igång anfallsspelet och när anfallsspelet började fungera så började ni släppa in mål, hur ser det ut med balansen i laget? Att vi gjort fler mål på slutet än vad vi gjorde i början har endast med slumpen att göra, vi har i alla matcher skapat väldigt bra lägen. I de flesta matcherna lika många, om inte fler, målchanser än våra motståndare och det ska vi ta med oss in i hösten. Tittar vi på mål som vi släppt in så har det mesta där handlat om individuella misstag, otur, brist på kommunikation och liknande. Där måste vi bli bättre och rejälare och jag är helt övertygad om att vi har både kvalité och erfarenhet att rätta till det.

Hoppet är det sista som överger en, vad är er plan för att klara kontraktet under hösten? Blir vi noggrannare i vårt spel både med boll och utan boll och får kontinuitet i matchtruppen så är jag helt övertygad om att vi kommer jaga lagen ovanför kvalstrecket. Vi ses på kraftvallen i höst!

 

BORSTAHUSENS BK

BBK kan gå till sommarvila med ett leende på läpparna. Ganska talande slog man Dalby i sista matchen innan uppehållet, samma Dalby som man förlorade med 4-1 på bortaplan i premiären. Inför säsongen pratade många om att BBK var ett lag för toppstriden och inte minst för ett antal nyförvärv med meriter från spel högre upp. Men samtidigt är det flera av de yngre spelarna som har imponerat när laget har toppat formen. Spelande tränaren Filip Hansson har gjort åtta mål, men fyra på straff. Anfallaren Noak Ahlberg har återigen imponerat och står på nio baljor.

Spelande tränare – Filip Hansson

Fyra raka segrar mot slutet, innan dess endast tre vinster på åtta matcher. Vilket BBK får vi se under hösten? Förhoppningsvis ett lag som fortsätter spela offensivt och spelare som tror på sig själva. Något som vi ska göra bättre är försvarsspelet, vi har släppt in lite för många mål.

Fem vinster och ett kryss på hemmaplan, vad är det som gör er till ett starkt hemmalag? Främst är det nog att vi vågar spela ut på hemmaplan, vi tror på vårt spel och känner oss trygga på hemmaplan och då är vi ett tufft lag att möta.

Fem poäng upp till ettan, tre poäng till kval. Vad siktar ni på under hösten? Vi tar en match i taget och ser var det leder oss. Det är en jämn serie där alla slår alla så det viktigaste för oss är att strunta i tabellen och ha fokus på närmaste match.

 

FK BESA

Besa fortsätter att imponera. Att det denna säsong är spel en division högre upp, en nivå Besa i sin korta historia aldrig tidigare har varit på, har inte berört laget nämnvärt. Det dröjde ända till omgång 13 innan den första förlusten kom, borta mot Åstorp. Besa toppar tabellen tillsammans med Fortuna, på 28 poäng. Klart är att Besa inte är nöjda här. Besa var även nära att avancera i Svenska cupen, men Rosengård var ett nummer för stort. Olyckan visade sitt fula anlete mot Besa tidigare under året när anfallsparet Feston Berisha och Eldin Besic båda blev skadade, men Besa fick i samma veva in Adonis Belisha från Hittarp. En klassvärvning, alldeles för bra för division 4.

Spelande assisterande tränare – Qendrim Vishaj

Är ni ens själva förvånade över hur bra det har gått för er i fyran? Nej, det tycker jag inte att vi är. Jag tror vi vill mer än detta och vi är inte helt nöjda utan hoppas på en bättre seriehalva efter uppehållet.

Tuffa skador på anfallsparet Eldin Besic och Feston Berisha, hur har det gått att ersätta dem? De är två jättebra fotbollsspelare, men vi har haft turen att få in Adonis (Berisha) i laget, han gör ett fantastiskt jobb och är mycket viktigt för oss.

Något sviktande form mot slutet (två vinster på fem möjliga), hur kom det sig? Ja, det har gått sådär. Det är mycket som inte har stämt, vi har inte varit tillräckligt effektiva framför motståndarnas mål. Jag hoppas att efter uppehållet så kommer vi inte att missa lika mycket.

 

HÄLJARPS IF

Som det ofta varit i Häljarp de senaste åren flyter inte saker bara på automatisk i klubben. När laget är på topp, vältränat och samspelt har man kvaliteter för betydligt mer än division 6, men så har det inte alltid varit de senaste åren. Nye tränaren Tony Johansson fick ungefär tio matcher innan nygamle Dennis Pedersen tog över ansvaret, något vi skrivit en del om här på sidan. Med 20 inspelade poäng och fem poäng upp till kval är det upplagt för en spännande höst i Häljarp. Som vanligt handlar mycket i Häljarp om tunge anfallaren Daniel Thukanen, som står på elva gjorda mål.

Nye huvudtränaren – Dennis Pedersen

Trots en något hackig säsong skuggar ni toppen, två poäng från kval. Är ni nöjda med vårsäsongen? Det känns bra att vi är nära tredjeplats som ger kval, det är positivt. Om vi är nöjda med vårsäsongen? Nej, inte riktigt, vi har tappat för många poäng mot lag vi ska vinna mot.

Ganska uppmärksammat så byttes tränare för två omgångar sen, hur har det tagit emot av truppen? Det är sant att jag kom in som tränare innan de två sista matcherna. Det känns bra och jag har en känsla av att truppen vill att jag ska vara här och jag är precis vart jag vill vara. Det är ett riktigt bra lag med många möjligheter och alla med stort Häljarpshjärta.

Vad kommer krävas av er för att ni äntligen kunna ta steget upp i femman igen under hösten? Det som krävs för oss är att vi ska kunna springa i 90 min och det kan vi tyvärr inte riktigt nu.. Så uppstarten efter uppehållet blir det mycket fys med boll. Jag är säker på att vi kommer till att kriga om en kvalplats hela hösten och förhoppningsvis blir det vi som tar tredjeplatsen.

 

GLUMSLÖVS FF

Glumslövs tränare Fahrudin Karisik hoppade av uppdraget innan säsongen startade, och landade sen som assisterande tränare till Agim Sopi i BoIS, och assisterande tränaren, brittiska Ben Tew tog över. Men det var fler än Fahrudin som lämnade Glumslöv. Som Ben nämner här nedan lämnade 15 spelare från seniortruppen Glumslöv inför detta året. Efter en stark inledning på säsongen, två vinster på de tre första omgångarna, trodde nog många i Glumslöv att laget skulle slåss i toppen. Så blev inte fallet, efter de två tidiga segrarna har laget endast mäktat med tre poäng ytterligare. Bottenstriden är ett faktum och överlevnad är det enda målet.

Huvudtränare – Ben Tew (Ben är engelsk och har svarat på frågorna på engelska, om någon har problem med engelskan kan ni använda er av Google translate för översättning)

Har ni överskattat er egen förmåga eller underskattade ni division 4? I think we knew it would be a really tough division with some very strong teams. We have a lot of young and inexperienced players, and we have been unable to convert some positive performances into results. We have played some good football and have players with good ability and technique but have not been able to produce consistent performances through 90 minutes or from one game to the next. We are not far off in every match but have lacked the experience and physical and mental strength to grind out results.

Nio poäng på 13 matcher, sex av poängen togs inom loppet av de tre första omgångarna. Är siktet helt inställt på att förnya kontraktet nu eller hur tänker ni? We have to focus on that now. We need to realise that we’re in a very serious situation in the league and we need to focus all of our energy on that. We need to combine the way we play with the determination and attitude that every match is a cup final and approach each game as a battle.

Ni tappade flera ganska tongivande spelare inför säsongen (Gunnarsson, Nilsson, Hansson), har hålen efter dessa varit större än förväntat? In division 4 those names mentioned were always going to be very tough to replace. And it isn’t just the quality; we lost somewhere in the region of 15 senior players. Recruiting without paying players is tough in this league, and we are relying on players who want to improve their game and buy into the long-term project we’re embarking on to come and play for us. Sadly, finding these players in a small village between two good size cities with no budget is very challenging, but we’re hopeful that we can work hard through the summer to add to the squad. On the plus side, we have been able to use many young players from our youth squads who are very well coached and promising, which is something to be very proud of and is exciting for the future. We aren’t that far away and the squad we have can be good enough, we just need to approach training and matches with a stronger mentality, as well as adding where we can, and I’m sure we can turn this round.

Lämna en kommentar